فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 55 (بهار 1400)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 55 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی کسایی* صفحات 5-26
    نقش عمده تاکتیک حمله الکترونیکی دورایستا در نبردهای هوایی، ایجاد اخلال در رادارها و سکوهای پدافند هوایی دشمن به وسیله ایجاد یک دالان امن برای مدت زمانی مشخص و به دنبال آن هجوم هواپیماهای شکاری بمب افکن خودی و انهدام رادارها و سامانه های پدافندی دشمن است؛ لذا این پژوهش به منظور تبیین نحوه به کارگیری تجهیزات حمله الکترونیکی بر روی هواپیمای اخلالگر راداری دورایستا در عملیات جنگال نیروی هوایی انجام شد. نوع پژوهش کاربردی، روش اجرای آن توصیفی و رویکرد آن آمیخته است. جامعه آماری 150 نفر از کارکنان متخصص حوزه جنگال و پژوهشگران و هییت های علمی، جهاد خودکفایی، آماد و پشتیبانی، دانشگاه عالی دفاع ملی و ستاد کل نیروهای مسلح، و حجم نمونه که با فرمول کوکران محاسبه شد، 56 نفر است. ابزار میدانی جمع آوری اطلاعات و داده ها در این پژوهش، مصاحبه و پرسشنامه و ابزار کتابخانه ای آن اسناد و مدارک و سایت های اینترنتی بود. تجزیه وتحلیل به صورت آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد. نتایج نشان داد به کارگیری تجهیزات حمله الکترونیکی هواپیمای اخلالگر راداری دورایستا در عملیات جنگال نیروی هوایی با شاخص هایی نظیر اخلال نویز، اخلال فریب و جمر امکان پذیر است. تجهیزات جنگ الکترونیک هواپیمای اخلالگر راداری دورایستا در حوزه حمله الکترونیکی گامی موثر در جهت افزایش توان رزم هوایی و جلوگیری از تلفات در نبردهای احتمالی در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حمله الکترونیکی دورایستا، عملیات جنگ الکترونیک، اخلالگر راداری، تجهیزات ضد الکترونیکی
  • رضا روشنی، حسین اکبری*، حمیدرضا رضایی صفحات 27-50

    سامانه مکانیزه لجستیک نهاجا یکی از سامانه های مهم و تاثیرگذار در پشتیبانی از پایگاه های هوایی و مراکز تعمیری نهاجا است که نقش بسزایی در عملیاتی نگه داشتن هواپیماها، وسایل زمینی و تجهیزات فرودگاهی در سطح نهاجا ایفا می کند؛ بنابراین هدف این پژوهش تبیین آسیب پذیری های فناورانه سامانه مکانیزه لجستیک نهاجا در برابر تهدیدات آینده و ارایه راهکارهای مناسب است. نوع پژوهش کاربردی، روش اجرای آن توصیفی و رویکرد آن آمیخته است. جامعه آماری در این تحقیق 70 نفر به صورت تمام شمار شامل کارشناسان و مدیران آگاه به موضوع، طی سال های 1397-1396 در سطح ستاد نهاجا و شهر تهران است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به رویت صاحب نظران، اساتید محترم راهنما و مشاور رسیده و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 858/0 استخراج شد. با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی داده های به دست آمده تجزیه وتحلیل شد و نتایج نشان داد که آسیب پذیری ها شامل؛ عدم پایداری شبکه ارتباطی با پایگاه های هوایی، عدم پیش بینی شبکه ارتباط رادیویی سیار، نداشتن سایت پشتیبان، آسیب پذیری در برابر بمب های الکترومغناطیسی و گرافیتی دشمن و ضعف تاسیساتی و امنیتی به دلیل عدم مقاوم سازی تاسیسات سرویس دهنده مرکزی هستند.

    کلیدواژگان: تهدیدات آینده، سامانه ALS، فناوری اطلاعات، نهاجا
  • ابراهیم نظری فرخی*، حسین نظری فرخی صفحات 51-77
    مدیران و فرماندهان به طورمعمول با انبوهی از اطلاعات که اغلب نیاز به تجزیه وتحلیل بی درنگ دارند، مواجه هستند. دسترسی و پردازش اطلاعات حجیم از یک سو و انتقال دانش حاصل از پردازش از سوی دیگر، چالش های جدی مدیریت دانش در نیروهای مسلح است. لذا هدف این پژوهش بررسی موانع انتقال دانش در سطح سازمان های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است. نوع پژوهش کاربردی و روش اجرای آن توصیفی است. با مطالعه ی ادبیات موضوع به روش کتابخانه ای، موانع اشتراک گذاری دانش در نیروهای مسلح، استخراج و برای بررسی آن ها از روش شاخص میانگین استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای در اختیار 205 نفر از فرماندهان، مدیران، اساتید و کارکنان متخصص و شاغل در نیروهای مسلح که در حوزه ی مدیریت دانش فعالیت داشته اند قرار گرفت. با توجه به نتیجه ی تحلیل های آماری با نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون، متغیر فرهنگ، به عنوان قوی ترین عامل و مانع تسهیم دانش در سطح نیروهای شناسایی شد. سایر متغیرهای فرماندهی و مدیریت کلان، موانع سازمانی، موانع فردی و زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دانش، اشتراک گذاری دانش، مدیریت دانش، نیروهای مسلح، موانع
  • علی حنفی، کامل منیری*، علی اصانلو صفحات 79-100

    محدودیت میدان دید به عنوان یک عامل اقلیمی در برنامه ریزی عملیات نظامی، عملیات لجستیکی، هدف یابی و نشانه روی به هدف، هدایت پرواز، اختفاء و... نقش موثری دارد. از سوی دیگر، با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی منطقه آذربایجان، آمایش دفاعی و شناخت متغیرهای اقلیمی آن ازلحاظ نظامی از مولفه های مهم در برنامه ریزی و طرح ریزی عملیات نظامی در آینده است. لذا در این پژوهش به منظور ارزیابی احتمالات وقوع محدودیت اقلیمی میدان دید و اثرات آن بر برنامه ریزی فعالیت های نظامی در شمال غرب کشور، تمامی ایستگاه های سینوپتیک موجود در منطقه بررسی و از بین آن ها 19 ایستگاه دارای دوره آماری بالای 30 سال، انتخاب شد. با در نظر گرفتن اینکه میدان دید کمتر از 4500 متر عملیات بیشتر یگان های نظامی را تحت تاثیر قرار می دهد، نتایج پژوهش نشان داد که در بین ایستگاه های منطقه آذربایجان بیشترین نامطلوبی میدان دید نسبت به بقیه ایستگاه ها، در ایستگاه اردبیل اتفاق می افتد؛ به گونه ای که در ماه های مهر، آبان، آذر و اسفند احتمال وقوع نامطلوبی میدان دید در این مناطق به نزدیک 45 درصد و بیشتر نیز می رسد. در مقابل کمترین احتمال وقوع نامطلوبی میدان دید در طول سال در منطقه آذربایجان با 7 درصد مربوط به ایستگاه های خرمدره، پیرانشهر و خلخال است. در این ایستگاه ها در هیچ یک از ماه های سال نامطلوبی میدان دید به بالای 20 درصد نمی رسد. در اکثر ایستگاه های منطقه احتمال وقوع نامطلوبی میدان دید برای فعالیت های نظامی در ماه های خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر کمتر از 5 درصد است.

    کلیدواژگان: احتمالات وقوع، محدودیت دید، فعالیت نظامی، منطقه آذربایجان
  • وحید ریاضی* صفحات 101-124

    دفاع همه جانبه یکی از مهم ترین عناصر بقاء یک کشور است؛ برای نیل به دفاع همه جانبه و تحکیم معماری دفاعی امنیتی بایستی از ابزارها، محرک ها و مقوم هایی بهره گرفت که جدای از نقش راهبردی، به سیاست ها و برنامه های حرکت به این سمت، شتاب و غنا بخشیده و ارتباط مستحکم و جامعی فراهم سازد. پژوهش حاضر با رویکرد آمیخته با حجم نمونه ی هدفمند قضاوتی 32 نفر به منظور ارایه ی الگوی مفهومی مقوم سازی معماری دفاعی امنیتی با نگاه دفاع همه جانبه انجام شده است. یافته های پژوهش پس از تحلیل الزامات و زیرساخت های معماری دفاعی امنیتی،  با موردتوجه قرار دادن ضرورت بومی سازی چارچوب های موجود، ضرورت توجه به لایه های زیرساخت، فرایندی، ذینفعان و محیطی که دربردارنده ی ارکان جهت ساز، سیاست گذاری های راهبردی و اجرایی، برنامه های کلان، بازیگران باشد و دستیابی به زبان مشترک بین متولیان، مسیولان و مدیران سطوح عالی سازمان های لشکری و کشوری به صورت یک الگو ترسیم شد. این الگو، یک راه حل جامع است که برای پشتیبانی از اهداف معماری دفاعی امنیتی نیروهای مسلح در کمک به متولیان و مسیولان می تواند از اهلیت علمی مناسبی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: الگو، مقوم سازی، دفاع همه جانبه، معماری، زیرساخت ها و الزامات
  • علی فرهادی* صفحات 125-148
    بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، یکی از چالش های اساسی بیرونی کشور تحریم است و لذا... [مسیولین] برای مقاوم سازی کشور در قبال تحریم های آمریکا، باید کشور را آماده کنند؛ کشور را مقاوم سازی کنند. ازاین رو هدف این مطالعه احصاء راه کارهای اجرایی مقابله با تحریم های همه جانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و ازنظر جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و ازنظر روش اجرا از نوع تحقیقات توصیفی است که به روش تحلیل محتوا انجام شده است. منابع موردمطالعه فرمایشات مقام معظم رهبری است که به طور کامل مورد بررسی قرارگرفته است. اطلاعات به شیوه کتابخانه ای جمع آوری و به روش تحلیل محتوای کیفی و نگاشت شناختی تجزیه وتحلیل شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مقاومت و ایستادگی همه جانبه، حفظ و حراست از تفکر انقلابی، تکیه بر اقتصاد مقاومتی و تقویت حوزه مدیریتی کشور ازجمله راه کارهای اجرایی موردنظر مقام معظم رهبری است که در صورت پیاده سازی کامل، همه توطیه های دشمن و سیاست فشار حداکثری دشمن را ناکام خواهد گذاشت و کشور را مقاوم و تهدیدها و فشارهای خارجی را بر فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران تبدیل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سیاست فشار حداکثری، اقتصاد مقاومتی، تحریم همه جانبه، دیدگاه اقتصادی، مقام معظم رهبری
  • علی رفیعی، حمید کریمی*، عباس رضایی صفحات 149-171
    هدف این پژوهش ارزیابی میزان چابک سازی تیپ های مستقل زرهی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بعد از اجرای طرح ثامن" است. حجم نمونه از جامعه آماری عمومی و جامعه خبرگان مرتبط با حوزه ساختاری طرح ثامن و تجارب ایشان در رده های مختلف نزاجا و یگان های زرهی انتخاب شد؛ با مطالعه منابع، کتاب ها، اسناد، مدارک و تحصیل نظرات خبرگان و کارشناسان ذی ربط در نزاجا و آجا، ضمن تشریح ابعاد چابکی (پاسخگویی، انعطاف پذیری و سرعت عمل) شاخصه های چابکی از دیدگاه خبرگان و منابع داخلی و خارجی مورد بررسی و تلخیص و تحلیل قرار گرفت و درنهایت ضمن شناسایی شاخص های چابکی، میزان تاثیر آن ها بر چابک سازی یگان های زرهی در طرح جامع نزاجا، راه کارهایی برای غلبه بر چالش ها و مشکلات اجرایی و آسیب پذیری های طرح ثامن ، ارایه شد.
    کلیدواژگان: چابک سازی، تیپ مستقل، زرهی، طرح ثامن
|
  • Hadi Kasaee * Pages 5-26
    The main role of standoff electronic attack tactics in air battles is to disrupt the enemy's radars and air defense platforms by creating a safe corridor for a certain period of time, followed by the attack of indigenous bomber fighter jets and the destruction of enemy radars and defense systems. This research is of applied type, its implementation method is descriptive and its approach is considered mixed. The statistical population consists of forestry specialists and researchers and faculty members, self-sufficiency jihad, readiness and support, the Higher National Defense University and the General Staff of the Armed Forces, and is estimated to be about 150 people. The sample size, calculated using Cochran's formula, is 56 people. The method of collecting field information and libraries, field tools of collecting information and data in this research, interviews and questionnaires and its library tools are the study of documents and Internet sites. Using electronic attack equipment on standoff radar interceptor aircraft in Air Force forest operations is questioned. The researcher seeks to explain how to use electronic attack equipment on standoff radar aircraft in Air Force forest operations. The electronic warfare equipment of the standoff radar interceptor aircraft in the field of electronic attack will be an effective step towards increasing the air combat capability and preventing casualties in possible battles. Designing and building programmable and network-able interceptors with radar warning systems is one of the future plans of technical and specialized departments.
    Keywords: Standoff Electronic Attack, Electronic Warfare Operation, Radar Jamming. Electronic Countermeasure Equipment
  • Reza Roshani, Hossain Akbari *, Hamidreza Rezaee Pages 27-50

    The ALS system is one of the most important systems for supporting airbases which plays a significant role in maintaining airplanes, ground-based equipment, and airport equipment and communications at the Air Force level. Therefore, the main purpose of this study is to explain the technological vulnerabilities of the ALS system to future threats and provide appropriate solutions. In a descriptive-analytical and mixed-approach approach, The statistical population in this research is 70 people who are experts and managers aware of the issue during the years 1397-1396 at the headquarters of Tehran and the city of Tehran. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire and the validity of the questionnaire was presented to the sighting of the experts, the professors of the guidance and counselor and the reliability of the questionnaire were extracted using the Cronbach's alpha coefficient of 0.885. This research concludes with the hypothesis that the potential damage to the ALS system, the lack of stability of the communication network and the weakness of the workstations and the central service provider against future threats, Using descriptive and inferential statistics, the results are analyzed and the results indicate that The vulnerabilities include the lack of interconnection with air bases, the lack of anticipation of a mobile radio communication network, the lack of backup sites, and the weakness of the facility and security due to the lack of robustness of the central server facility and the vulnerability of the enemy's electromagnetic and graphite bombs.

    Keywords: Future Threats, ALS system, Information technologic, Airforce
  • Ebrahim Nazari Farokhi *, Hossein Nazari Farokhi Pages 51-77
    Managers and commanders typically encounter a multitude of data that often require immediate analysis. Access and processing of massive data, on one hand and transfer of processed knowledge on the other hand are the serious challenges of knowledge management in the armed forces. the main purpose of this study is to investigate the barriers to knowledge sharing at the level of the armed forces of the Islamic Republic of Iran. The present article is applied in terms of purpose and is in the category of descriptive research. In this study, first by studying literature in the library method, knowledge sharing barriers in armed forces have been extracted and then the mean index method has been used to examine them. In order to collect information, a questionnaire was provided to 205 commanders, managers, professors, and personnel working in the field of knowledge management in the Armed Forces. According to the results of statistical analysis with SPSS and Pearson correlation coefficient, the culture variable is the strongest factor and barrier to knowledge sharing in the armed forces. Other variables command and macro-management, organizational barriers, individual barriers, and ICT infrastructure, were next in line for barriers to knowledge sharing in the armed forces. It is suggested to investigate the challenges and barriers to knowledge sharing in the armed forces of the Islamic Republic of Iran, in a separate study and in an integrated platform.
    Keywords: Knowledge, Knowledge sharing, Knowledge Management, Armed Forces, Barriers
  • Ali Hanafi, Kamel Moniri *, Ali Osanlu Pages 79-100

    As a climatic factor, the field of view constraints plays an effective role in planning military operations, logistics operations, targeting and targeting, flight guidance, concealment, and so on. On the other hand, due to the special geographical location of the Azerbaijan region, defense planning and recognition of its climatic variables from a military point of view is one of the important components in planning and planning military operations in the future. Therefore, in this study, in order to evaluate the probability of climate limitation and its effects on the planning of military activities in the northwest of the country, all synoptic stations in the region were studied and 19 stations with a statistical period of more than 30 years were selected. Considering that the field of view less than 4500 meters affect most operations of military units, the results showed that among the stations in the region of Azerbaijan, the most unfavorable field of view compared to other stations occurs in Ardabil station; As in the months of October, November, December and March, the probability of unfavorable field of view in these areas reaches about 45% and more. In contrast, the lowest probability of unfavorable field of view during the year in the region of Azerbaijan with 7% is related to Khorramdareh, Piranshahr and Khalkhal stations. In these stations, in any of the months of the year, the unfavorable field of view does not reach above 20%. In most stations in the region, the probability of unfavorable field of view for military activities in June, July, August, September and October is less than 5%.

    Keywords: Probability of occurrence, limited vision, military activity, Azerbaijan region
  • Vahid Riazi * Pages 101-124

    Defense is one of the most important elements of a country's survival. In order to achieve comprehensive defense and strengthen security defense architecture, tools, incentives and components should be used that, apart from the strategic role, accelerate policies and programs to move in this direction, and provide a strong and comprehensive relationship. The Architectural Reinforcement Model, with a view to the requirements and infrastructures of security defense, is a comprehensive solution used to support the goals of the security defense architecture of the armed forces. This paper, by presenting the conceptual model of strengthening security defense architecture by looking at comprehensive defense and to get the main question of this article, "What is the model of strengthening security defense architecture (requirements and infrastructures) in achieving" comprehensive defense "?" With a mixed approach and quantitative and qualitative method and with the benefit of data collection method; Libraries and fields and their tools have been collected and used to collect data.The present article is practical in terms of purpose and type (purposefully judging, 32 people). Findings in the article; After analyzing the requirements and infrastructures of security defense architecture, we draw a pattern in the form of an article and the necessity of localization of existing frameworks, the need to pay attention to the layers of infrastructure, process, stakeholders and operating strategies, programs and activities. In the common language between the trustees, officials and managers, the high levels of military and national organizations have been considered.

    Keywords: Security Defense, comprehensive defense, Architecture Reinforcement Model, Requirements, Infrastructure
  • Ai Farhadi * Pages 125-148
    According to the Supreme Leader's statement in the Second Step of the Revolution statement, one of the fundamental challenges of the country is the external challenges and the temptations of the enemy. The purpose of this study, therefore, is to identify strategies to counter US comprehensive sanctions against the Islamic Republic of Iran, as stated by the Supreme Leader. This research is a kind of applied research and in terms of data analysis is descriptive research that is done by the content analysis method.The population under study is the Supreme Leader's formations, which have been studied in an all-encompassing way. Data were collected in a library manner and analyzed by qualitative content analysis and cognitive mapping. The findings of the research indicate that the four major strategies - resistance and all-out resistance, preserving revolutionary thinking, relying on a resilient economy and strengthening the country's management are among the strategies considered by the supreme leader, if fully implemented, All enemy conspiracies and strategies of maximum pressure on the enemy will fail and will render the country resilient and threaten and exert external pressure on an opportunity for the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Maximum Pressure Policy, Resistance Economy, comprehensive sanctions, Economic Perspective of the Supreme Leader
  • Ali Rafeie, Hamidmeed Karimi *, Abbas Rezaee Pages 149-171
    The aim of this study was to evaluate the agility of independent armored brigades of the Army of the Islamic Republic of Iran after the implementation of the Samen project. "The sample size was selected from the general statistical community and the community of experts related to the structural area of ​​the Samen project and their experiences in various categories of armor and armor units. By studying sources, books, documents, documents and studying the opinions of relevant experts and experts in Nezaja and Aja, while explaining the dimensions of agility (responsiveness, flexibility and speed of action) indicators of agility from the perspective of experts and internal and external sources are reviewed and summarized and analyzed. Finally, while identifying the agility indicators, their impact on the agility of armored units in the comprehensive plan of Nezaja, solutions to overcome the challenges and operational problems and vulnerabilities of the Samen plan were presented.
    Keywords: Agility, Independent type, Armor, Samen plan